ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

В Каспичан за седми път ще избират „Зевзек на годината“

Международният фестивал „Майстори на шеговития къс разказ – Зевзек, Каспичан“ се утвърди като една от основните възможности у нас за предоставяне на сцена на последващо популяризиране на автентични и неповлияни от комерсиализацията майстори на късата словесна форма на изказ. Фестът стимулира и изнамирането, разпространението и съхраняването на самобитния и неподправен авторски и народен хумор. Той дава изява и творческа реализация на самородния актьорски талант.

В рамките на три дни - от 29 септември до 1 октомври, ще се състои седмото издание на международния фестивал. Той има конкурсен характер и се гледа на сцена от жури. Според регламента, всеки участник разполага с 10 минути, за да представи своето индивидуално изпълнение на шеговит къс разказ в свободна форма и с неограничени сценични изразни средства. До 15 септември се приемат заявки за участие до селекционната комисия, която до 18 септември ще разгледа, подбере и утвърди одобрените изпълнители.

„Майстори на шеговития къс разказ – Зевзек, Каспичан 2017“ се провежда под патронажа на Министерството на културата. Организатори на международния фестивал са община Каспичан и народно читалище „Пробуда -1928“ със съдействието на „Асоциация на българите по света“. Председател на организационния комитет е кметът на община Каспичан Милена Недева, заместник-председател – заместник-кметът на общината Милен Минчев, членове – Анелия Ангелова (председател на общинския съвет в Каспичан), Виолета Троянова (секретар на община Каспичан), Любен Чаталов – артист, Стефан Петков – председател на читалищното настоятелство в Каспичан, Искра Радева от общинската администрация.

Председател на журито е Мария Статулова. Предвидено е да бъдат раздадени следните награди и поощрения: награди за актьорско майсторство – първа (300 лева), втора (200 лева), трета (100 лева), специална награда на кмета на община Каспичан за актьорско майсторство, всички участници ще получат грамоти.

Според предварителната програма, на 29 септември ще бъде регистрацията на участниците в народно читалище „Пробуда-1928“. Тържественото откриване на фестивала ще бъде в 17.30 часа. На 30 септември ще бъдат изпълненията на участниците пред жури на сцена. В 18.30 часа ще бъдат обявени резултатите от конкурса и връчването на наградите. На 1 октомври е предвиден кратък тур за участниците, които да се запознаят с културно-историческите забележителности – НИАР „Плиска“ и НИАР „Мадара“, културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“.

Искра Радева – главен експерт „Образование, култура и спорт“ в община Каспичан, сподели специално за „Шуменска заря“, че и тази година в международния фестивал на зевзеците се очаква да участват не само майстори на шеговития къс разказ от България, но и пратеници от Молдова, Румъния и Украйна.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 22 Август 2017 16:08, 561 прегледа

Рубрики

Общини

Страници