ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага

Свързани новини

Спектакъл на Николай Гундеров отбеляза рекорд в Чехия

снимка: Актьорският състав от спектакъла на Николай Гундеров „Слуга на двама господари“ заслужи многобройни аплодисменти на сцената на Моравския театър в Оломоуц по време на „Дните на европейското наследство“ в Чехия. Снимка Личен архив

Спектакълът „Слуга на двама господари“ на родения в град Шумен драматург и режисьор Николай Гундеров отбеляза нов рекорд. Освен по броя на зрителите си и най-дълго играна постановка в Моравския театър на град Оломоуц в Чехия, тази комедия беше избрана и представена в официалната програма на „Дните на европейското наследство“, които се откриха преди броени дни в Чехия. Тя бе посетена от много международни гости, дипломати и артисти от различни жанрове на изкуството.

Заради огромния брой желаещи да гледат комедията и липсата на билети за месеци напред, ръководството на Оломоуц определи този спектакъл като сценичния артефакт, отбелязал най-голяма популярност сред почитателите на театралното изкуство. За тази цел е била построена външна сцена със специални технически съоръжения и видеостени. За да може да побере многохилядната публика, постановката на Николай Гундеров се е играла върху амфитеатрална арена на централния площад в града в съпровод с музика, изпълнявана на живо от оркестър. Художественият директор на Моравския театър Роман Венцел сподели, че е огромно предизвикателство спектакълът да се играе в подобно открито пространство и че изпитва извънредно вълнение.

Спектакълът „Слуга на двама господари“ спечели Наградата на публиката на 14-ото издание на Гранд фестивала на смеха в Чехия – първо отличие от подобен ранг за Моравския театър в град Оломоуц.

Милена АНДРЕЕВА, 26 Септември 2017 13:09, 897 прегледа

Рубрики

Общини

Страници