ЗА ШУМЕН

новините сега и веднага
ШУМЕНСКА ЗАРЯ®
вашият вестник

Свързани новини

Участък на река Голяма Камчия премина на режим „Хвани-пусни“

снимка: Ето изпълнение на режима „Хванах-пуснах“... Снимки Личен архив

Със заповед № РД 09-5/05.01.2018-2 на министърa на земеделието, храните и горите Румен Порожанов река Голяма Камчия, в участъка от стената на язовир „Тича“ до моста край ресторант „Омуртагов мост“, влиза в режим „Хвани-пусни“, което означава, че е забранено задържането на улов от балканска (речна) пъстърва, а всяка уловена балканка се връща в реката без оглед на нейното състояние и размер.

Благодарение на ежегодните зарибявания от местния риболовен клуб „Чисти брегове“ във Велики Преслав и група членове на Федерацията на мухарите в България от Шумен, начело с Валентин Василев, река Голяма Камчия държи много добра популация на пъстърва и целта на тази заповед е тя да се запази и увеличи.

„Предстои монтирането на указателни табели по поречието на река Голяма Камчия в участъка от „Омуртагов мост“ до язовир „Тича“. Най-важно е, че на тази река има желание от сериозни местни хора и организации за увеличаване на популацията на балканската пъстърва, което ме прави оптимист и за нейното опазване“, сподели г-н Василев. Той призова всички риболовци да бъдат коректни в изпълнението на министерската заповед, тъй като финансовите санкции по Закона за рибарството и аквакултурите са доста завишени в сравнение с досегашните. Ще продължат и съвместните проверки със служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, за да се пресекат евентуални бракониерски набези.

Пламен ГЕОРГИЕВ, 15 Януари 2018 12:01, 406 прегледа

Рубрики

Общини

Страници