В Шумен отбелязаха Деня на унгарската култура

автор: Пламен ГЕОРГИЕВ
2018-01-24 16:01:00
Репортер | Шумен | преглеждания: 743

Денят на унгарската култура събра много и верни почитатели на хилядолетните традиции и духовно богатство на Унгария в прочутия шуменски хотел-ресторант „Замъка“. Лекторът по унгарски език в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Шаролта Модьорне Папай, със съдействието на посолството на Република Унгария в София, беше домакин на празника, изпълнен с унгарска музика и танци.

С активната организационна подкрепа от страна на своя съпруг Емил и от преподавателката във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ Анелия Веждарова, чаровната г-жа Папай, облечена в унгарска фолклорна носия, предложи на гостите си още любопитни факти за културно-историческото наследство на своята родина и представи типични унгарски ястия. Като представител на Унгарския културен институт към Министерството на външните работи тя приветства своите приятели в Шумен, който не случайно се сочи за „унгарската столица в България“.

Денят на унгарската култура се празнува от 1989 г. на 22 януари. На този ден през 1823 г. Ференц Кьолчеи завършил ръкописа на унгарския „Химн“. Честванията по този повод се отбелязват както в Унгария, така и извън нейните граници, отбеляза Шаролта Папай.

Пред станалите всички прави прозвуча националният химн на Република Унгария.

Гостите вдигнаха първата наздравица с по чашка от популярната национална алкохолна напитка на унгарците „палинка“. Шаролта обясни, че начинът й на приготвяне датира от Средновековието, като смачканите плодове (предимно сливи) са варят в казани и дестилират, докато стигнат между 40 и 60 градуса. В сравнение с българската ракия, например, палинката се отличава с традиционния вкус на местните плодове (ябълки, кайсии, череши, сливи, грозде и други) и през 2002 г. беше приета от Европейския съюз като запазена марка (условието е да бъде произвеждана без захар и ароматизатори, а това право имат само унгарците). При това, за разлика от България, палинката не се пие заедно със салата, а се гълта на наведнъж.

Подробно бяха представени и характерните особености на унгарската национална кухня. В нея голямо влияние имат българите и турците, а също италианци, германци и австрийци, както и славянските народи (и днес в унгарския език има запазени славянски думи). Всички опитаха от неповторимия унгарски гулаш. В своята родина той има 32 разновидности , но най-често съдържа говеждо месо, лук, моркови, магданоз, пипер, сол и вода.

Вечерта продължи с наздравици с уникалното унгарско вино. Унгария е разделена на 21 винени района, като е прочута предимно с белите си сухи вина, като сред тях е и токайското сладко вино. А червеното вино се сравнява с цвета на биволска кръв.

Приятните изненади не свършиха до тук. Шаролта поднесе на гостите си и традиционната торта „Добуш“, приготвена по класическата рецепта с карамелена глазура.

Шуменци, които са били в Унгария или са участвали в курсовете по унгарски език, както и почитатели на поезията на поета-революционер Шандор Петьофи, разказаха свои спомени и впечатления. Сред тях бяха Тодор Пламенов, Валентина Василева, Венета Янкова и доц. д-р Юрий Проданов. А изпълнителният директор на Българо-турската търговско-индустриална камара Венцислав Венков демонстрира уменията си в традиционния унгарски народен танц чардаш в компанията на Шаролта Папай.

На всички, поканени да участват в Деня на унгарската култура в Шумен, беше подарен откъс от книгата „Философия на виното“ от унгарския писател Бела Хамваш.

Малки обяви

ДАВАМ ПОД НАЕМ гарсониера за момиче, 0888 052 216
2019-02-15 13:52:00 23187
Д-р Снежана КОЙНОВА - АГ, онколог, договор с РЗОК, стара поликлиника на пл. "Възраждане" 1 - етаж 1, кабинет 5, GSM 0888 818 217, телефон за записване 054-862335
2019-01-29 16:54:00 35240
ПРОДАВАМ

ДОЙНИ КРАВИ и ТЕЛЕТА. Село Кюлевча - телефон 0888 888 046

2018-10-04 09:40:00 44858

Последни новини