„Затворената история и нейните проливи“

автор: Милена АНДРЕЕВА
2018-07-09 14:14:00
Шумен | България и Светът | преглеждания: 215

През миналата година проф. д.ф.н. Христо Трендафилов издаде, с помощта на община Шумен, книгата си „Цар и век. Времето на Симеона“, която получи още през същата година националната награда „Христо Г. Данов“ за хуманитаристика. Сега пред нас е новата книга на познатия автор „Затворената история и нейните проливи“. Тя съдържа 187 страници и е публикувана през тази година в издателство „Фабер“.

Актуалната книга на проф. Трендафилов е донякъде свързана с миналогодишната монография, но е по-кратка, по-синтетична и обхваща много по-продължителен период. Това е времето от втората половина на XIV век до началото на XVII век, т. е. от последните свободни десетилетия на Второто българско царство до първите опити за национално пробуждане. Освен това книгата е жанрово определена и включва разбори само на български, славянски и балкански исторически съчинения, писани в Търново, Белград, Дубровник, Влахо-Молдавия, Московска Русия.

В книгата е приведен обилен конкретен материал, но самото заглавие сочи и присъствието на теоретични акценти. Това е проблемът за „затворените истории“, тези които продължително време са останали недостъпни за читателската аудитория, но в последствие, благодарение на появата на комуникативни канали и връзки, се оказват достъпни за дадено общество в дадено време.

Особено място в книгата се отделя на два отдавна известни, но недостатъчно задълбочено анализирани исторически труда. Това са „Българският апокрифен летопис“ (БАЛ), смятан досега за написан през XI-XII век през времето на византийското владичество, и „Анонимната хроника“ от XV век. Съпоставката между БАЛ и съчинението на дубровнишкия писател и историк Мавро Орбини „Царството на славяните“, издадено през 1601 г., обаче показа, че българският автор е използвал труда на Орбини и следователно неговият труд е написан след тази година и не толкова рано, както се предполагаше досега. „Анонимната хроника“, която е от началото на XV век, описва с голяма достоверност и същевременно емоционално хронологията на османското завоюване на Балканския полуостров през XIV-XV век, като се започне от присвояването на Галиполи и акциите на султаните Осман и Отман, до Мехмед I. В „Хрониката“ правдиво и с факти е показана голямата несъгласуваност и егоизъм в действията на балканските народи, които са използвани умело от нашественика. Авторът разделя тази безименна хроника на 41 епизода и подлага на разбор тяхната историографска стойност и литературна специфика. В крайна сметка е разкрита горчивата, но логична участ на българи, гърци, сърби и власи през един съдбоносен за Балканите период. В книгата са разгледани накратко и редица други средновековни съчинения, дело на български автори и преводачи. Това са „Биографията-Летопис“ (смятана досега за житие) на сръбския княз Стефан Лазаревич, написана през 1427 г. от високообразования българин Константин Костенечки, а също и глосите, т. е. обяснителните бележки към световноизвестния старобългарски превод на „Манасиевата хроника“, осъществен от търновски книжовници през времето на цар Иван Александър. Глосите са видени от автора като своеобразен „текст в текста“. В книгата е цитирана богата библиография и са приложени резюмета на руски и английски език.

Новата книга на проф. д.ф.н. Христо Трендафилов, който е почетен гражданин на Шумен, продължава плодотворните традиции на шуменските автори (археолози, историци, филолози) в проучването на нашето историческо минало.

Малки обяви

ПРОДАВАМ БУРЕ

65 литра. Телефон 054-871660

2018-09-20 14:36:00 3202
ТЪРСЯ ДА КУПЯ КЪЩА

в град Шумен в кварталите "Гривица" или "Боян Българанов", телефон 0896 888 548.

2018-09-10 16:45:00 11136
Продавам двустаен апартамент в центъра на Шумен за 68 900 лева

 

Двустайният панелен апартамент е със застроена площ 63 кв. м, разпределени на хол с голяма остъклена тераса, спалня, кухня, сервизно помещение и голям коридор. Жилището е в отлично състояние със сменена дограма, продава се обзаведено и е подходящо за нанасяне веднага или за отдаване под наем. Намира се между старата и новата поликлиника, централна локация в близост до всичко! За Ваше удобство: огледи по всяко време.

 

7-етажната сграда е строена през 1990 г., апартаментът се намира на шестия етаж. Отоплява се с електричество. Има паркинг и асансьор.

 

За допълнителна информация: тел. 00359 894 262 749.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-08-22 09:49:00 25171

Последни новини

24-09-2018 7